_fbq.push(['addPixelId', '1533270753561526']); })(); window._fbq = window._fbq || []; window._fbq.push(['track', 'PixelInitialized', {}]);
Oldal kiválasztása

A mai ülő és mozgásszegény életmód szomorú velejárója, hogy népbetegséggé nőtte ki magát a helytelen tartásból és terhelésből adódó gerincprobléma- és fájdalom. A felnőttek többsége ülőmunkát végez, de nem csak a munkahelyén ül, hanem útközben is autóban, és otthon is a számítógép előtt. Az ülő helyzet azonban terheli a gerincet, a hátizmokat pedig nem aktiválja. Így alakul ki a hanyag tartás.

Mit is jelent a hanyag tartás?

 

Fontos tisztázni: ez nem betegség, csak rendellenesség! A gerinc nyílirányban, normális esetben gerinc170__20081121_110020is bizonyos fokú görbülettel rendelkezik, amely kialakul 8-10 éves korban. Hanyag tartás alatt, a gerinc élettani görbületeinek megváltozását értjük. Jellemzője, hogy aktív izomerővel korrigálható, tehát egyfajta izomgyengeségről van szó. A háti domborulat fokozott, a vállak előre esnek, a lapockák nem zárnak, a mellkas lapos, a medence kissé előrebillen, gyakori a lábboltozat süllyedése is.

A hanyag tartásnak több fajtája van, attól függően, hogy a gerinc mely szakaszának görbülete tér el a normálistól:

  • Fokozott háti és ágyéki görbület esetén mindkét görbület fokozott, a medence előrebillent.
  • Nyerges hátnál a has kifejezetten előre esik, a medence látványosan előrebillent, a hát felső szakasza hátrahelyezett.
  • Lapos hátnál a medence hátrabillent helyzetű, a gerinc fiziológiás görbületei elsimultak.
  • Domború hát esetén a medence hátrabillent, a háti domborulat (kyphosis) fokozott, az ágyéki homorulat (lordosis) teljesen elsimulhat.

 

Hogyan előzzük meg? Hogyan kezeljük, ha már kialakult?

A helytelen tartás izomerősítő gyakorlatokkal egyensúlyban tartható, romlása megakadályozható és news_5544_gerincmegfelelő szakember segítségével „helyes tartássá” alakítható.

Szót ejtenék a mozgás fajtájáról.

Helytelen, hanyag tartással hiába jár valaki fitneszterembe, akár többször egy héten. A nagy súlyok emelgetése „görbe” háttal, nem csak nem javít a helyzeten, de ront is. Hanyag tartás esetén ugyanis a hátizmok ernyedt állapotban vannak, tehát ha így dolgozunk nagy súlyokkal pontosan a gerinccsigolyák fogják átvenni az izmok szerepét, az pedig előbb-utóbb porckorongsérvhez vezet.

Említettem a szakember által nyújtott segítséget. Mielőtt elkezdenénk önállóan a hátizmainkat erősíteni, mindenképp kérjük gyógytornász segítségét, aki állapotfelméréssel fogja kezdeni az együttműködést.

 

A mély hátizmok szerepe

Mély hátizmoknak, a hátizomzat azon csoportját nevezzük, melyek közvetlenül a gerinc mellett helyezkednek el. Ebből következik, hogy elsődleges funkciójuk a gerinc mozgatása. Ami viszont még fontosabb, stabilizáló feladatot is ellátnak, antigravitációs izmok. Ez azt jelenti, hogy a gravitációs térben való felegyenesedett helyzetünkben igyekeznek megtartani testünket a gravitációs erő ellenében. Erős mély hátizmokra van szükségünk ahhoz, hogy törzsünket ülő helyzetben egyenesen meg tudjuk tartani (megelőzvén a gerincbántalmakat).

A mozgató és antigravitációs feladatuk mellett végül meg kell említenem, hogy mivel a csigolyák közvetlen közelében húzódnak, nagyon fontos szerepük van a csigolyák és az ott található egyéb képletek stabilizálásában. Egy jól karbantartott, erős, tömeges mély hátizomzat képes stabil támaszt nyújtani a mozgékony gerincnek.

MG_6876

A megelőzés kérdésére tehát, íme a válasz: erős mély hátizomzat kialakítása. 🙂

Az ilyen – és hasonló jellegű- mozgásszervi panaszokra nyújthat megoldást az Afterwork program, ahol irányított kiscsoportos edzéseken fejlesztjük a mély hátizmokat, a szebb és egészségesebb tartásért. Próbáld ki, az első edzés ingyenes!
Forrás:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/2757/hanyagtartas

http://www.vital.hu/themes/sick/hanyagtartas1.htm

http://napidoktor.hu/blog/korkep/csontok-es-izuletek/hanyag-tartas/

http://www.spineart.hu/cikkek/hanyag-tartas

http://www.gerincklinika.hu/kezelt-betegsegek/hanyag-tartas

 

 

 

Csatlakozz az AfterWork edzésekhez!

Edzéseink hétfőn 19.30-kor és pénteken 18.00-kor kezdődnek.

ÉRDEKEL

Lájkolj minket a Facebookon is!

Ezeket már olvastad?

Izolált vs. összetett gyakorlatok

Az összes olyan egészséggel foglalkozó magazin, ami szeretné megemelni a blogjai, cikkei népszerűségét, igyekszik egy-egy izom, vagy izomcsoport leghatékonyabb edzésének titkait megosztani az olvasókkal. Ilyen szalagcímekre gondolok: Ha nem akarsz a Mr. Olympia, vagy...

10 ok, hogy kipróbáld a TRX edzést

Biztos hallottál már véleményeket arról, milyen is egy TRX edzés. Megpróbáltam 10 olyan érvet összegyűjteni, amelyek meggyőzhetnek arról, hogy Neked is ki kell próbálnod Megvalósítható vele a teljes test edzése. A talp izmaitól egészen a fejtetőig minden izomrostot...

Share This